Ingrid-van-Tienen-2.png
  • Onze experts

Rookie smarts

Blog Ingrid van Tienen, Adjunct-directeur ORMIT

Ingrid-van-Tienen-2.png

By Ingrid van Tienen

Adjunct-directeur ORMIT

Gevraagd: ervaring. Dat hangt er maar van af, stelt Ingrid van Tienen. Want leren is belangrijker dan weten. Ingrid daagt je uit om een rookie smart te worden, ongeacht je leeftijd. Word weer leerling, stap in je discomfort zone en zet één weloverwogen stap. Schud jezelf wakker!

Leren verslaat weten

Ervaring is waardevol, maar de waarde ervan wordt ook vaak overschat. Daartegenover wordt de waarde van onervarenheid vaak onderschat. Juist de manier waarop onervaren medewerkers denken en werken - om hun gebrek aan ervaring te compenseren - is een succesfactor. En niet alleen voor hen, maar voor iedereen die blijvend succesvol wil zijn in deze VUCA wereld (Volatile, Uncertain, Complex & Ambigue). 

Ontwikkelingen gaan zo snel dat kennis al snel achterhaald is. Leren wordt daarom steeds belangrijker dan weten. En dat is nu juist waar starters goed in zijn. Leiderschapsgoeroe Liz Wiseman noemt deze manier van denken en werken rookie smarts

"Juist je ervaring creëert soms blinde vlekken voor nieuwe mogelijkheden; als je intuïtief al aanvoelt wat er moet gebeuren, kan het lastig zijn om je open te stellen voor nieuwe informatie en om anderen te betrekken."

Check: comfort of learning zone?

Allereerst door jezelf kritisch in de spiegel aan te kijken en te bepalen of je nog steeds in je learning zone zit of dat je onbewust vast bent komen zitten in je comfort zone. Je kunt hiervoor de onderstaande checklist gebruiken. Herken je meer dan 3 van onderstaande signalen dan wordt het tijd om de leerwaarde van je werk te vergroten en te werken aan je rookie smarts mindset

Van leraar naar leerling

Je goede resultaten in het verleden hebben je gebracht waar je nu staat. Je hebt iets te verliezen als je je bewezen werkwijzen en aannames los laat. Maar je weet ook dat resultaten in het verleden geen garantie zijn voor succes in de toekomst. Juist je ervaring creëert soms blinde vlekken voor nieuwe mogelijkheden; als je intuïtief al aanvoelt wat er moet gebeuren, kan het lastig zijn om je open te stellen voor nieuwe informatie en om anderen te betrekken. Onze hersenen stoppen met werken zodra een gewoonte is gevormd.  Elke dag iets nieuws leren en werken op de toppen van je kunnen leiden tot bevlogenheid en meer werkplezier. Als je er eenmaal mee begint, kun je niet meer stoppen en blijf je voor altijd een rookie

Stap in je discomfort zone

Meestal beginnen we niet met iets nieuws omdat we het willen, maar omdat het nodig is. Pas als er een echte noodzaak is staan we open voor leren, veranderen we ons gedrag echt en komen we verder dan intenties. Ga op zoek naar situaties waarin je niet kunt terugvallen op je kennis en ervaring. En zo gedwongen wordt om weer te denken en te handelen als een beginneling. Door bijvoorbeeld:

  1. Een spannende uitdaging aan te nemen waarvoor je niet de benodigde kennis en vaardigheden hebt. 
  2. De grenzen van je huidige werk en capaciteiten op te zoeken.

Zet kleine stappen

Zoek uitdagingen die oncomfortabel en lastig, maar niet onhaalbaar zijn. Je hoeft geen radicale carrière switch te maken om de rookie in jezelf wakker te schudden. Begin met het zetten van één weloverwogen stap buiten je comfort zone. Als je een te grote, onhaalbare stap zet en het mislukt, is het risico groot dat het daarna steeds lastiger wordt om risico’s te nemen en vaker uit je comfort zone te stappen.