Annette 1.PNG
  • New
  • Nieuws

Annette Duetz blog: ook flexibiliteit zit in de voorbereidingen

Annette.jpg

By Annette Duetz

Olympisch atleet (zeilster)

Wie aan topsport denkt, denkt aan strakke trainingsschema’s, de ultieme voorbereiding en een perfect uitgekiende wedstrijdstrategie. Dit gaat zeker ook op voor zeilen op het hoogste niveau. Behalve dat er een belangrijke factor is die je zelf niet onder controle hebt; de wind.

Neem de finaledag van ons WK. Er is nog een laatste medal race te varen voor dubbele punten. Gespannen sta ik op de kant te kijken naar de wedstrijd van de mannen die een uur eerder starten. We staan op dit moment derde, met nog de mogelijkheid om te winnen, maar ook nog om af te zakken naar plek 5. Bij de mannen staat veel wind, ik bekijk welke strategie bij hen het beste werkt en ik krijg zin in onze eigen wedstrijd. Ik besluit m’n dikke wetsuit aan te trekken omdat het altijd fris is als er veel wind staat en we stellen onze boot in op de veel wind setting. Wanneer we aankomen bij de wedstrijdbaan, is de wind opeens zo goed als verdwenen. Gelukkig wel genoeg wind om te racen. Het startschot gaat over 10 minuten. We kunnen nog net de setting van de boot veranderen naar de weinig wind stand en heel kort in varen. M’n warme outfit in 25 graden zonder wind houd ik maar aan, vanwege tijdgebrek. Een niet optimale start van de belangrijkste wedstrijd van het jaar!

In dit geval valt het mee, de wedstrijden kunnen gewoon door gaan, alleen heel anders dan verwacht. Het gebeurt ook elk toernooi eigenlijk wel dat er te veel wind of juist te weinig wind staat om te racen. Als dit al duidelijk is voordat we het water opgaan, krijgen we op de kant te horen dat de wedstrijden zijn uitgesteld. Hoelang dit gaat duren, weet je niet van te voren. Soms een uur, soms kan de rest van de dag niet gevaren worden. Het kan ook zijn dat op het water pas blijkt dat de wind niet goed is en dat je uren op het water moet wachten op goede wind. Hoe zorg je dat je ondanks een andere een andere wedstrijdroutine je toch gefocust en vol energie aan de wedstrijd begint?

Annette 2.PNG

Onze oplossing? Overal op voorbereid zijn. . Voor uitstel van een wedstrijd hebben we zelfs een naam: we noemen het de “waiting game”. Het is onderdeel van ons spel. We nemen extra drinken en eten mee, zodat je voor een hele dag genoeg hebt. We hebben campingstoeltjes en een parasol naast de boot, en spelletjes of een boek. Op deze manier is wachten best ontspannend.

Waarschijnlijk nog belangrijker is om te zorgen dat je in hele korte tijd weer gefocust bent op de wedstrijd. Als we de tijd hebben doen we een routine van ongeveer een kwartier. Als het sneller moet kunnen we dat ook in een korte versie doen, zoals voor de medal race.

Daarnaast doen we ook altijd locatie specifieke voorbereiding voor belangrijke wedstrijden. De medal race baan hebben we in de maanden voor het WK al gevaren met elke hoeveelheid wind en windrichting die je je kan bedenken.

Nog steeds is het vervelend, maar dat is het voor iedereen. Dus als we er net iets beter mee omgaan dan de rest, hebben we al een voorsprong. En die medal race eindigen we uiteindelijk als 2e, ver voor onze concurrenten voor het podium, dus goed voor een gouden plak! Blijken al die voorbereidingen erg nuttig te zijn geweest.