Annette Duetz power M.jpg
  • New
  • Nieuws

Blog Annette: de sleutel tot succes

Author picture Annette.jpg

By Annette Duetz

Olympisch zeilster

ORMIT support topzeilster en student Annette Duetz tijdens haar weg naar de Olympische Spelen in Tokyo. Maar ineens creëert het COVID19-virus een hele nieuwe uitdaging waar we nog niet eerder mee te maken hebben gehad. De Olympische Spelen zijn niet een paar uur uitgesteld, maar een jaar. En die winddraaiingen? Die zijn opeens een stuk minder relevant. Daarnaast is het geen spel, maar gaat dit over mensenlevens en banen.

Nieuwe doelen stellen en kansen zien

In het topzeilen is er één ding dat je heel goed moet kunnen: met veranderende omstandigheden omgaan. Het land warmt bijvoorbeeld gedurende de wedstrijd op. Hierdoor kan de wind in één keer draaien en daarmee staat de hele wedstrijd op zijn kop. Waar dit sommige mensen onzeker of geïrriteerd maakt, genieten topzeilers hier eigenlijk van. Het behouden van je focus in veranderende omstandigheden hoort bij het spel. Veranderingen eerder zien dan de tegenstander en je plan aanpassen, maakt dat je wedstrijden wint. Precies dit is de reden dat wij vorig jaar ons eerste wereldkampioenschap wonnen.

Maar de situatie die het COVID19-virus creëert is een nieuwe uitdaging. De Olympische Spelen zijn niet een paar uur uitgesteld, zoals wel vaker gebeurt met wedstrijden, maar een jaar. En die winddraaiingen? Die zijn opeens een stuk minder relevant. Daarnaast is het geen spel, maar gaat dit over mensenlevens en banen.

En toch, blijft er maar één ding waar we invloed op hebben: ons eigen aanpassingsvermogen. Nieuwe doelen stellen en kansen zien in een extra jaar voorbereiding. Doen wat er nog wel mogelijk is om op deze manier zo scherp mogelijk aan ons Olympisch voorbereidingsprogramma te beginnen als de Corona-storm weer gaat liggen.

De enige constante is verandering.jpg

Anders vooruitgaan

De grootste impact die het op ons dagelijks leven heeft, is het feit dat we geen wedstijden en trainingsstages in het buitenland hebben. Normaal brengen we zo’n 200 dagen per jaar in het buitenland door en zouden we op dit moment in Japan zitten om de puntjes op de i te zetten voor de Olympische Spelen. Nu zijn we voor het eerst in lange tijd in Nederland. Dit biedt echter ook veel mogelijkheden om aan dingen te werken waar we anders geen tijd voor zouden hebben.

Deze periode grijp ik zelf aan om aan mijn spiermassa te werken. En dit betekent: veel krachttraining en veel eten. Dit moet ervoor zorgen dat we met meer gewicht aan de mast en het zeil kunnen hangen, zodat we harder gaan als het hard waait. De eerste maand heb ik mijn eigen mini-gym gebouwd in de parkeergarage onder mijn appartement in Amsterdam. Inmiddels mogen we volgens een strikt protocol de sportschool weer in. Doordat we nu niet reizen en wedstrijden varen, heb ik voor het eerst een echt weekschema dat er elke week ongeveer hetzelfde uitziet. Ik voel dat ik vooruitga en dat geeft veel voldoening. Op deze manier probeer ik toch een positieve draai aan deze periode te geven. Pas maar op voor het moment dat je me weer op straat tegen kan komen😉. Ook is er tegenwoordig een manier om toch wedstrijden te varen, namelijk virtueel via de computer. Het is een soort FIFA (bij jullie wel bekend denk ik), maar dan met zeilboten. Toch weer een leuke nieuwe uitdaging en goede strategietraining.

Even stilstaan. Wat gaat goed en wat kan beter?

Maar het allerbelangrijkste is om echt even stil te staan bij wat we afgelopen jaren goed hebben gedaan en wat we nog beter kunnen doen. Het is eigenlijk een hele bijzondere situatie. “Klaar” zijn voor de Olympische Spelen, het piekevenement van een vierjarige campagne waar je al die tijd zo naar hebt verlangd en naartoe hebt gewerkt. En dan nóg een jaar de kans krijgen om beter te worden. Je kan namelijk het gevoel hebben klaar te zijn, maar in principe kan het altijd nog beter. Elke perfectionist zal dat herkennen. En vier jaar klinkt natuurlijk lang, maar deze periode is nooit lang genoeg om alles te kunnen doen wat je wilt doen. Alle keuzes die we gemaakt hebben en prioriteiten die we gesteld hebben, zijn we aan het heroverwegen. Want per saldo moeten we hetzelfde proces nog een keer door: we hebben een jaar extra, maar waar gaan we aankomend jaar de focus op leggen? Welke prioriteiten moeten we stellen? Wat gaat voor ons écht het verschil maken om straks met die gouden medaille naar huis te mogen gaan?

Dit plan van continue verbetering en optimalisatie zal ons weer veel motivatie gaan geven. En dat hebben we nodig ook. We weten niet wanneer er weer grote wedstrijden gaan plaatsvinden. Dus al onze motivatie moet komen uit de ambitie om de best mogelijke FX-zeilsters te willen worden en zo die gouden plak op de Olympische Spelen te winnen. Het is op geen enkele manier mogelijk om doelstellingen op resultaten te stellen, dus alles draait om het proces van leren en verbeteren. Tot nu toe werkt het. Elke dag dat we weer nieuwe dingen geleerd hebben, komen we met een lach het water af. Zin om de volgende dag weer te verbeteren.

En bovenaan die lijst van verbeteringen? Toch weer het omgaan met die wisselende omstandigheden. Tijdens het zeilen en tijdens ons dagelijks leven.

Dank voor het lezen, en ik kom snel terug met een nieuw blog! Sinds kort mag ik weer het water op en zijn we begonnen dat extra jaar goed te benutten, dus daar vertel ik je graag meer over.

Liefs,

Annette Duetz