Drie gravinnen.jpeg
  • Onze experts

Neem je verantwoordelijkheid

Blog van Rob Gering, talent- en leiderschapsontwikkelaar ORMIT

Rob Gering .png

By Rob Gering

Talent- en leiderschapsontwikkelaar ORMIT

Je ziet dat iets niet goed gaat. Vanuit je opleiding, training en ervaring vind jij er iets van. Ga je er dan ook wat van zeggen? Vanuit je rol als professional heb je geen keuze om aan de orde te stellen wat aan de orde is (ADOSWADI) en toch ….

Nadenken over jezelf

In de praktijk blijkt het best lastig om naar voren te stappen, in de wind te hangen. Word jij serieus genomen? Neemt niemand het je kwalijk? Volgens carrièretijger.nl wordt het je juist in dank afgenomen en zijn verantwoordelijke medewerkers een zegen voor de organisatie. En waarom vinden nogal wat professionals het dan zo moeilijk? Soms wordt je expertise onvoldoende serieus genomen, soms vinden de professionals het gezeur (en als professional heb je het RECHT om te zeuren, zolang het niet om je eigen gewin gaat, maar je het voor de zaak doet, toch…?) Tijd om na te denken over jezelf.

"Stop 80% van de aandacht van de professional in vakuitoefening, vakontwikkeling en vakgenoten!"
Rob Gering .png

By Rob Gering

Talent- en leiderschapsontwikkelaar ORMIT

Drie vrolijke V's

Het zit in de motivatie van de professional! Die loopt warm voor de drie vrolijke V’s (naar Hans Vermaak, 2017) vakuitoefening, vakontwikkeling en vakgenoten. Waar ze minder warm van lopen zijn de 3 B’s bureaucratie, bazen en beleid. Het vak/werk zelf maakt vrolijk, maakt je beter, geeft uitdaging. Het vak is niet altijd makkelijk, maar zelden een bron van demotivatie. Over de 3 B’s wordt ongevraagd vaker geklaagd. Hoe goed je manager, het mooi het loongebouw, hoe volledig het beleidsplan ook is: professionals worden er zelden heel blij van. Hoeveel tijd kun je aan de goede zaken werken? En heb je voldoende persoonlijk leiderschap om daar voor te gaan staan? Zijn advies: Stop 80% van de aandacht van de professional in vakuitoefening, vakontwikkeling en vakgenoten!

Juist in organisaties met professionals is daar soms verwarring over. Zorg dat er veel ruimte komt om aan de 3 V’s te werken, ook al roept niemand daar om. Het maakt je beter als professional en je hebt de tijd om na te denken over hoe je verantwoordelijkheid neemt voor jezelf en voor de organisatieaspecten die je aan het hart gaan. Zorg dat je als professional een zegen gaat worden of ze nou willen of niet.

Conclusie?

Wat concluderen we hier uit? Zorg dat er veel ruimte komt om aan de 3 V's te werken. Reageren? Graag! 

Stuur me een e-mail. Arrow