Ingrid-van-Tienen-2.png
  • Onze experts

Het belang van duurzame inzetbaarheid

Blog Ingrid van Tienen, Adjunct-directeur ORMIT

Ingrid-van-Tienen-2.png

By Ingrid van Tienen

Adjunct-directeur ORMIT

Niemand ontkent het belang van duurzame inzetbaarheid. Maar wie geeft er echt handen en voeten aan? Voer de regie over je eigen loopbaan, stelt Ingrid van Tienen. Hoe? Met zelfinzicht, eigenaarschap en lef. Een open cultuur maakt dat een stuk makkelijker.

Duurzaam inzetbaar? Investeer in jezelf

Een baan voor het leven bestaat niet meer in de snel veranderende arbeidsmarkt. Daarom is het hard nodig dat medewerkers en leidinggevenden investeren in persoonlijk leiderschap, het startpunt om duurzaam inzetbaar te zijn. Vijf tips uit de praktijk van ORMIT. 

"Praat over dingen die er echt toe doen, doe nieuwe ervaringen op, vergroot leerwaarde en learning agility, versterk veerkracht en weerbaarheid en ga het gesprek aan over gezondheid."

1. Praat over dingen die er echt toe doen

Een open bedrijfscultuur, waar het continu ontwikkelen van de talenten van medewerkers normaal is en waarin medewerkers verantwoordelijkheid krijgen en eigenaarschap pakken, helpt bij het ontwikkelen van duurzame inzetbaarheid. Dit vraagt om leiders die een plezierige, veilige, uitnodigende, maar tegelijkertijd ook uitdagende sfeer weten te creëren. Leiders die medewerkers waarderen om hun talenten, eerlijke feedback geven, inspireren en (praktisch) ondersteunen bij hun ontwikkeling.

2. Doe nieuwe ervaringen op

Om blijvend succesvol te zijn, moeten organisaties wendbaar zijn. Wendbare organisaties bestaan niet, wendbare medewerkers wel! Medewerkers die zich continu kunnen aanpassen, of nog liever, vooruitlopen op de veranderende eisen. Het opdoen van nieuwe ervaringen, of anders gezegd mobiliteit, draagt bij aan de professionele en persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. Daarvoor hoef je niet per se van werkgever te wisselen, dat kan ook binnen één organisatie en zelfs binnen één functie. Het gaat vooral om de leerwaarde in je werk te blijven zoeken!

3. Vergroot leerwaarde en learning agility

De leerwaarde in je werk is de mate waarin je van je werk blijft leren en nieuwe kennis, vaardigheden en expertise opdoet. Nieuwe ervaringen brengen je uit je comfortzone, je ontwikkelt nieuwe vaardigheden en perspectieven. Als je een tijdje in dezelfde organisatie dezelfde functie vervult neemt de leerwaarde af. Maar er zijn vaak veel mogelijkheden om de leerwaarde weer te vergroten: denk aan job crafting, een tijdelijk project, nieuwe collega’s in het team etc.  

Als specialist in traineeships ervaart ORMIT dagelijks de impact van jonge talenten op hun directe omgeving. Met hun gedrevenheid, scherpte en onbevangenheid werpen ze een ander licht op zaken en dagen ze de status quo uit. Ook het inrichten van een ‘voorhoede’ van medewerkers die het goede voorbeeld geven en andere daarmee inspireren, zoals Achmea heeft ingericht, is een mooi voorbeeld in dit kader.  

Werk ook aan je learning agilityDat is het vermogen om op basis van nieuwe ervaringen nieuw gedrag te ontwikkelen. Mensen met een hoge learning agility zoeken naar nieuwe uitdagingen, halen meer uit hun ervaringen door er bewust op te reflecteren, willen veranderen en staan open voor feedback.

4. Versterk veerkracht en weerbaarheid

Mentaal veerkrachtige en weerbare medewerkers kunnen goed omgaan met de snelle veranderingen van deze tijd. De werkdruk wordt steeds hoger. Dat is een gegeven. De sleutel ligt dan ook niet in het proberen terug te dringen van de werkdruk, maar in het helpen van medewerkers om hier tegen opgewassen te zijn. Dit begint met het vergroten van het zelfbewustzijn en van persoonlijk leiderschap van medewerkers. Dat kan door het vergroten van inzicht in de eigen talenten, drijfveren, ambities, waarden, het concreet maken van iemands dromen, eigenaarschap pakken over je carrière en loopbaan. Je hart volgen vraagt om lef. Kies niet voor gemak en zekerheid, maar voor uitdaging en onzekerheid. Of zoals Loesje het zo mooi zegt: Leven is het meervoud van lef!

5. Ga gesprek aan over gezondheid

Medewerkers die gezond en energiek zijn, zijn uiteraard beter inzetbaar. Als ze kampen met hun gezondheid vraagt het van de werkgever om slim en waarderend om te gaan met de fysieke en psychische beperkingen van medewerkers: hoe kan iemand, ondanks zijn of haar beperkingen, toch een waardevolle bijdrage leveren en met plezier werken? Preventief helpt het om medewerkers bewust te maken van hun leefstijl. Best een lastig gesprek om als werkgever te voeren: waar bemoei jij je mee?  
 
Bij ORMIT merken we dat jonge mensen het vaak juist wel prettig vinden om het over dit soort onderwerpen te hebben met hun manager. Zij lijken bewuster te zoeken naar een optimale balans in hun leven. Het inzicht dat je eigen gedrag en leefstijl 40 procent van je geluk bepaalt (en niet je aanleg en de omstandigheden waarin je verkeert) helpt enorm bij het serieus nemen van dit onderwerp.