Ormit_Office-5.jpg
  • Onze experts

De organisatie verjongen met een trainee: waar begin je aan?

Hetty 3 bewerkt.png (1) (1)

By Hetty van Ee

Managing Director ORMIT

Jong talent is een ongelooflijke aanwinst voor je organisatie. Maar hoe selecteer je ze en zorg je voor een uitdagend ontwikkelpad? En: hoe voorkom je dat ze daarna vrolijk uitvliegen en je organisatie stante pede verlaten? Hetty van Ee kent de valkuilen.

Forever young bestaat niet

Maar de organisatie die jong toptalent in huis haalt, neemt verandering in elk geval serieus. In deze blog toets ik drie aannames, die wij regelmatig horen als het gaat om de bijdrage van trainees aan het future proof maken van organisaties. Herken je ze?

Future proof. Klinkt goed, maar wat is het waard?

Een traineeship is een bekende route om jonge talenten aan te trekken. Maar behoed je ervoor om in twee achtereenvolgende valkuilen te trappen. De eerste valkuil is de selectie, de tweede is het onvoldoende investeren in de ontwikkeling van de jonge talenten.

Wie talent nog selecteert op basis van het cv, de kennis of ervaring van de kandidaat moet even op zijn tellen passen. Want uit onze ervaring weten we dat niet de kennis, maar het karakter en het gedrag bepalen in hoeverre medewerkers daadwerkelijk succesvol zijn. Succes betekent immers overal: zelfbewust zijn, verantwoordelijkheid nemen, verbinden, gedreven en daadkrachtig zijn, goed samenwerken en met je enthousiasme en bevlogenheid anderen inspireren. Deze eigenschappen hebben een hoog voorspellende werking voor succes en laten zich niet aflezen van een cv!

De ideale trainee ontwikkelt persoonlijk leiderschap

Dat is het kompas van waaruit zij zich verbinden met anderen en de organisaties waarvoor ze werken. Dit uit zich in vragen stellen in plaats van aannames doen, collega’s betrekken, zaken voor elkaar krijgen en zo mensen meekrijgen in de noodzakelijke veranderingen.

Het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap start met een goed zelfbewustzijn. Een goed traineeship helpt trainees om vooral dit te ontwikkelen. Een goed begin is hierbij het halve werk. Onze assessments zijn dan ook vooral gericht op het leervermogen en andere persoonlijke kwaliteiten waarvan we weten dat die het uiteindelijke succes bepalen. En dat zou je dus best future proof kunnen noemen.

"Het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap start met een goed zelfbewustzijn. Een goed traineeship helpt trainees om vooral dit te ontwikkelen."
Hetty 3 bewerkt.png (1) (1)

By Hetty van Ee

Managing Director

Ze vliegen zo weer uit, als ze willen

Alles goed en wel, maar blijven ze ook na hun traineeship, die toptalenten? Die vraag horen we ook regelmatig. Maar talenten die gestart zijn met een traineeship blijven gemiddeld langer aan een organisatie verbonden dan young professionals die via een andere weg zijn aangetrokken. Bij ORMIT zien we dat ruim 90 procent (!) van de trainees na hun 2-jarig traineeship vol energie in dienst treedt bij een van onze participanten. En we zien dat zij zich door blijven ontwikkelen en daardoor groeien binnen organisaties. Nog een plus: ze zijn eveneens in staat om anderen te binden aan de organisatie.

Leiderschap, is dat niet te hoog gegrepen?

Dat hangt er maar net van af hoe je leiderschap definieert. Wij verstaan er onder: mensen die in staat zijn om het beste uit zichzelf te halen en anderen uitdagen en stimuleren om hetzelfde te doen. Ze verbinden mensen aan zichzelf, aan de organisatiedoelen en aan elkaar. Vanuit welke formele functie je dat doet, vinden we minder relevant. Een doortimmerd traineeship zorgt ervoor dat de leiderschapspotentie van mensen volledig tot zijn recht komt. Ingrediënten voor een goed traineeship zijn uitdagende opdrachten, intervisie met andere trainees, reflectie op het eigen gedrag en trainingen op het gebied van persoonlijk leiderschap, coaching. Plus goed werkgeverschap dat als voorbeeld dient. Dit versterkt elkaar en stimuleert de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de trainees, en creëert de zogeheten steile leercurve. Die werkt dan weer aanstekelijk en brengt beweging in organisaties.

Een goed traineeship wordt bij voorkeur in co-creatie ontwikkeld: de samenwerking tussen de organisatie en de specialist in traineeships. Dat is de laatste succesfactor voor draagvlak binnen de organisatie en succes van het traineeship. Dan weet je zeker waaraan je begint!