Loes Pluymen, Talent bij DSM

Voor de laatste fase van haar Incompany Traineeship is Loes Pluymen gestationeerd bij DSM Biomedical in Exton, Pennsylvania (VS). Zij is een van de zes talenten die het Incompany programma bij DSM doorlopen.

Loes Pluymen remove.bg.png
"Open, behulpzaam, een veilige omgeving waarin ik alles durf uit te spreken."
Loes Pluymen DSM 2.jpg

By Loes Pluymen

Talent bij DSM

Hoe ben je op het spoor van dit programma gekomen?

Ik was net op dreef in mijn eerste baan bij First Consulting, toen ik door de recruiter van ORMIT werd benaderd op LinkedIn. ORMIT kende ik al van een workshop die ik eerder heb gevolgd. Het aanbod klonk direct goed.

Hoe heb je de selectie beleefd of misschien moet ik zeggen overleefd?

Ik was gelijk heel enthousiast, vooral vanwege de leercurve die werd voorgespiegeld. Het feit dat je drie opdrachten uitvoert bij verschillende bedrijfsonderdelen, in combinatie met het uitgebreide coaching- en trainingsprogramma, sprak mij erg aan. Na de eerste interviewronde had ik nog geen duidelijk beeld van ORMIT. Maar na de assessment dag was ik echt om! Als ik het niet word, heb ik in elk geval een superleuke dag gehad. Zo stond ik erin.

Wat maakte dat je ‘om’ was?

Het was een intensieve dag met een presentatie over jezelf, een gesprek met een psycholoog en verschillende rollenspellen met acteurs. De hele dag waren we bezig met de vraag: hoe zit ik in elkaar, hoe reageer ik in bepaalde situaties en hoe zou ik dat effectiever kunnen doen? Omdat de feedback zo persoonlijk was, vond ik het heel waardevol. De sfeer bij ORMIT gaf mij een goed gevoel, ik sprak met aardige mensen, voelde mij thuis in het prachtige gebouw met de gezellige inrichting. De dag erna zat ik vol verhalen over wat ik mee had gemaakt. En ik had een duidelijk beeld van hoe het trainingsprogramma bij ORMIT er uit zou zien.

"Toen ik het profiel zag, dacht ik: deze persoon bestaat niet."
Loes pluymen DSM.jpg

By Loes Pluymen

Talent bij DSM

Wat was jouw beeld van DSM?

Erg wetenschappelijk georiënteerd. Brede scope. De biomedische divisies hadden mijn bijzondere aandacht, want ik heb biomedical engineering gestudeerd.

Bijdrage aan het succes van innovaties is een van de doelstellingen van het programma. Is dat op jouw lijf geschreven?

Nou, ik las het profiel van de ideale kandidaat en dacht: deze persoon bestaat niet! Maar goed, je komt door de selectie heen en dat geeft natuurlijk wel vertrouwen. DSM is een megagroot bedrijf waar veel onderzoek wordt gedaan. Je levert in deze rol inderdaad een bijdrage aan innovatieve projecten, omdat je de kans krijgt om uitvindingen en mensen met elkaar te verbinden. Daar haal ik heel veel energie uit.

Hoe beleef je de cultuur van DSM?

Open, behulpzaam, een veilige omgeving waarin ik alles durf uit te spreken. Het werk is superinhoudelijk, het internationale aspect spreekt mij erg aan en het leuke is: iedereen is bereid je te helpen.

Wat zijn de ups & downs geweest in je leercurve?

Eigenlijk heb ik niet veel moeilijke momenten gekend. Assertiever zijn, is mijn belangrijkste verbeterpunt. Soms ben ik te afwachtend, dat kwam ook terug in de trainingen van ORMIT. Ik heb veel meer weten te bereiken en echt resultaten geboekt sinds ik dat overboord heb gezet. Assertiviteit heeft mij veel gebracht.

"Ik dacht aan lange dagen, angst voor ontslag, minder openheid. Hoe anders is de praktijk!"
Loes Pluymen DSM 2.jpg

By Loes Pluymen

Talent bij DSM

Hoe heb je de opdrachten ervaren?

Als bijzonder afwisselend. In mijn tweede opdracht ben ik te diep in de inhoud gedoken, waardoor ik twijfels had of ik de opdracht wel af zou krijgen. Ik heb toen maar een zo haalbaar mogelijke planning gemaakt, die mijn manager direct goedkeurde. “Lijkt mij prima”, zei zij. Het is toen toch gelukt! Ik heb onderzoek gedaan naar biomedische markten, diepte-interviews afgenomen bij artsen en chirurgen en bij hen ideeën getoetst voor een nieuw product. Het was echt een afgebakend onderwerp, dat je in je eentje kunt doen. Geen baan, maar een project zou ik zeggen.

Wat is je perspectief binnen DSM?

Ik ben echt heel positief over dit bedrijf. Je moet niet verwachten dat na het Incompany Traineeship een gespreid bedje - dus een baan - op je staat te wachten. Daar was Herman Wories, Vice President Global Business Incubator van DSM, heel duidelijk over. We gaan zelf actief op zoek, maar worden daarbij wel geholpen. Bijvoorbeeld door middel van een videopitch die naar de recruiters binnen DSM wordt gestuurd. Ik interesseer mij vooral voor bio-gerelateerde onderwerpen: healthcare, agricultuur, voeding… DSM doet zoveel op dit gebied, het zou mooi zijn om daar mijn werk van te maken.

Hoe bevalt het werken in de VS?

Het verschilt nogal van het beeld dat ik ervan had. Ik dacht aan lange dagen, angst voor ontslag, minder openheid. Hoe anders is de praktijk! Mensen zijn extreem sociaal en prettig in de omgang. Ik kreeg mijn eigen cubicle, dat vond ik al direct een verrassing. Collega’s tonen oprechte belangstelling. In mijn eerste week kwamen veel mensen langs bij mijn cubicle: “Ben jij nieuw hier?”, vragen ze, “waar kom je vandaan?” Gewoon een praatje maken over niks is hier ook heel normaal, dat is iets waar ik veel van kan leren (lacht).

DSM & ORMIT Business Case

Download de Business Case en ontdek de resultaten van het Incompany Traineeship bij DSM! Je krijgt de case per e-mail toegestuurd.

of ENTER