An awesome website

Drag and drop your page in minutes. Add your own text & styling and you're basically done!

Waarom grote projecten mislukken? 

Blog van Rob Gering, talent- en leiderschapsontwikkelaar ORMIT

High Resolution

We did a 2.5K size high resolution photo that will suit even for a very large web site.

Easy to Use

Blocks fixed to 12 Grid system. It allows you to find understanding between the designer and developer.

Many Components

To get started, you select the desired sample and base the entire website on it.

Over de auteur

Door: Rob Gering 
Datum: 14-12-2017
Talent- en leiderschapsontwikkelaar
Wat is het geboortejaar van Bach? Hoeveel mensen kwamen om bij de Titanic ramp? Hoeveel procent voorziet kernenergie in elektriciteit? Wanneer werd Churchill voor het eerst minister-president? Hoe vaak won FC Barcelona de Champions League? Geef daarbij voor elk antwoord de range (bandbreedte waartussen het juiste antwoord zit) aan waarvan je 80% zeker bent. Wat is jouw score? 


Mensen denken het wel te weten, toch? Precies deze vragen kreeg ik samen met andere MBA-reünisten voorgeschoteld door een onderzoeker. Wat blijkt: bij de 10 vragen kwamen we uit op een score van 3.8 op een schaal van 10. Opvallend is dat bij iedere test die de onderzoeker doet, de score lager is dan 4. Hoe kan dat? Omdat mensen denken dat ze meer/beter weten dan uit de feiten blijkt. We geven veel te weinig range aan omdat we denken het wel ongeveer te weten. Als we bij elk (!) antwoord veel range hadden genomen, ondanks dat we het wellicht wel weten, hadden we een veel betere score gehad (bijvoorbeeld Churchill met een bandbreedte van 1930 – 1950 was altijd goed geweest). 

De kunst van het schatten van projectenWat is de betekenis hiervan voor (soms grote) projecten die we uitvoeren? Dat ze uitlopen in tijd en veel meer kosten dan we vooraf hadden ingeschat!. Kijk naar de Noord-Zuid lijn in Amsterdam, de Zuiderzeelijn nieuwe stijl (die op basis van een betere analyse van eerdere projecten toch minder rooskleurig bleek en dus werd uitgesteld), maar beter nog: kijk eens naar de projecten in je organisatie. Ik hoor dat heel veel projecten uitlopen in tijd en geld. En…… dat we daarna niet beter doen. Hoe kan dat? 

Hoe goed schat jij jezelf in? Dat vraagt om reflectie en persoonlijk leiderschap! 

'Mensen zijn matige schatters'De onderzoeker, een docent financiën, hield daar een mooi betoog over, geïnspireerd door het boek van Bjent Flyvberg over ‘megaprojects and risks’. Bij het Operahouse in Sydney, de metro in Amsterdam, de Zuiderzeelijn gaat het altijd over grote bedragen. Maar speelt het ook bij kleinere projecten? Flyvberg geeft de volgende redenen waarom het fout gaat.

1. Besluitvorming en politiek: Het is nog niet eerder gedaan (en we weten dus niet wat we tegen komen), ambitieuze projectmanagers en de politieke druk om de buitenwacht te laten zien dat we iets bijzonders kunnen. Hier lijkt sprake van een giftige combinatie van politieke belangen, blinde ambitie en ‘unproven technology’.

2. Mensen zijn matige schatters. Zie hierboven.

3. Haperingen in de planning & control cycles. Vaak door zwakke relatie van de strategie met de control cyclus, gebrekkige informatie en metingen.

4. Bekwaamheid budgethouders en opdrachtgevers. De weinig professionele kennis, houding en vaardigheden bij mensen die veel invloed hebben in het proces. Dit laatste verbaast mij hogelijk. Aan de andere kant: als we tegenwoordig cursussen hebben voor opdrachtgevers, die er al waren voor budgethouders) dan vraag je je toch af hoe we onvoldoende bekwame mensen op zware posities krijgen.

Hoe goed ken jij jezelf? Hoe gaan ORMIT’ers om met uitlopende projecten en hebben zij het gevoel bekwaam te zijn in hun rol van opdrachtgever, projectleider / medewerker? Persoonlijk leiderschap gaat ook over zelfkennis. Hoe goed ken jij jezelf? Waar neem jij verantwoordelijkheid voor? Hoe schat jij in? Hoe goed schat jij jezelf in? Dat is ingewikkeld. Dat vraagt reflectie op je oordelen ten aanzien van jezelf. Ben je niet te gauw te positief of te kritisch? Waaruit blijkt dat je oordeel klopt? Af en toe toetsen waar je staat: het blijft een opgave.

Reageren? Graag! Rob.gering@ormit.nl. 

Variety of designs

Use samples as-is or with new blocks from a UI Kit

meer blogs

To get started, you select the desired sample and base the entire website on it. It’s that simple!

over ormit

Each of these beautiful samples you can use as-is or with new blocks from a UI Kit to make your site.

User Guide

You’ll get a description of each component and learn how to connect and use them.

Responsive Layout

Of course we haven’t forgotten about the responsive layout. Create a website with full mobile support.