An awesome website

Drag and drop your page in minutes. Add your own text & styling and you're basically done!

Gretige groentjes en rake routiniers

Blogserie: Leren verslaat weten in onze veranderende wereld

High Resolution

We did a 2.5K size high resolution photo that will suit even for a very large web site.

Easy to Use

Blocks fixed to 12 Grid system. It allows you to find understanding between the designer and developer.

Many Components

To get started, you select the desired sample and base the entire website on it.

Over de auteur

Door: Ingrid van Tienen
Datum: 25-01-2017 
Adjunct Directeur ORMIT 

Jonge, onervaren trainees presteren vaak verrassend goed en soms zelfs beter dan hun ervaren collega’s. Ik merk het iedere dag weer bij ORMIT in het werken met onze jonge talenten. Wat doen ze om zo succesvol te zijn en doet er ervaring er dan helemaal niet toe?
Leren verslaat weten

In redelijk stabiele werkomgevingen, zoals in de bouw of in ziekenhuizen, is het hebben van ervaring nog steeds erg belangrijk. Laat jij je graag behandelen door een chirurg die een operatie voor de eerste keer doet? Toch zien we in de huidige VUCA (Volatile, Uncertain, Complex, Ambigue) wereld dat ontwikkelingen zo snel gaan en veel werkomgevingen zo snel veranderen dat daar 85% van de huidige kennis over 5 jaar achterhaald is. Leren wordt daarom steeds belangrijker dan weten. En dat is nu juist waar starters goed in zijn.

Onbevangen vertrouwen


Wat kenmerkt een groentje? Het gebrek aan ervaring. Een beperking die ze vervolgens handig weten om te zetten in hun voordeel. Ze zijn gedreven en willen graag het verschil maken. Om succesvol te zijn, hebben ze anderen nodig. Vanuit deze intrinsieke motivatie gaan ze gretig en enthousiast op zoek naar de noodzakelijke kennis en expertise om complexe vraagstukken te kunnen oplossen. Ze zoeken daarbij continu de grenzen van hun eigen kunnen op.

Vanuit hun zelfvertrouwen en onbevangenheid wijken ze af van, voor hen nog niet, bestaande paden en ongeschreven regels. Ze beginnen simpelweg met het stellen van -naïeve en kritische - vragen aan relevante stakeholders en experts en vragen veelvuldig om feedback. Door het slim combineren van de vergaarde informatie komen ze vaak tot vernieuwende inzichten en weten ze haarfijn hiaten of conflicten bloot te leggen. Juist met deze verbindende kwaliteiten, op zowel inhoud als relatie, maken ze het verschil.

Intuïtief raak

Wat is de kracht van routiniers? Hun enorme hoeveelheid kennis en (levens)ervaring die maakt dat ze nieuwe situaties snel, en vaak zonder er bewust over na te denken, doorzien. Ze handelen snel en doelgericht op basis van een arsenaal aan eerder bewezen succesvolle werkwijzen.

Ze worden hierbij geleid door een sterk ontwikkelde intuïtie; onze hersenen plaatsen razendsnel eerdere ervaringen in de huidige context om hoofd van bijzaken te kunnen scheiden en tot een besluit te komen. Het vermogen om eerdere ervaringen en inzichten te verbinden en er op voort te bouwen, maakt dat routiniers sterk zijn in het genereren van nieuwe ideeën en vaak politiek handig opereren. Dit meesterschap maakt ze in bepaalde omstandigheden uitermate effectief.

wat zijn de verschillen? groentjes versus routiniers


Kwaliteiten van een groentje


• experimenteert en leert snel van fouten 
• is zelfbewust; weet dat hij of zij nog veel kan leren 
• vraagt hulp aan (veel) anderen 
• focust op quick wins 
• luistert goed 
• werkt voorzichtig: stemt veelvuldig af met stakeholders en heeft oog voor politiek 
• acteert vanuit productieve ‘angst’

Kwaliteiten van een routinier


• handelt snel 
• focust op het kernprobleem 
• creëert helderheid 
• vindt eenvoudige oplossingen 
• houdt vast aan een gekozen richting 
• gebruikt intuïtie 
• is politiek handig 
• genereert nieuwe ideeën 
• kiest voor bewezen succesvol gedrag

Rookie smarts is een mindset

Ervaring is waardevol, maar de waarde ervan wordt ook vaak overschat. Daartegenover wordt de waarde van onervarenheid vaak onderschat. Juist de manier waarop onervaren medewerkers denken en werken om hun gebrek aan ervaring te compenseren is een bepalende succesfactor. En niet alleen voor hen, maar voor iedereen die blijvend succesvol wil zijn in deze VUCA wereld. Leiderschapsgoeroe Liz Wiseman noemt deze manier van denken en werken rookie smarts.

Rookie smarts zijn is een keuze, een mindset. Het maakt niet uit hoe oud je bent of hoeveel ervaring je hebt, je kunt altijd (weer opnieuw) beginnen om te denken met de openheid en wendbaarheid van een starter. De routinier die in staat is om, afhankelijk van wat de situatie vraagt, te bewegen tussen een groentje en een routinier mindset is uitermate succesvol.

Ervaren rookiesDe best presterende ‘rookies’ blijken zelfs ervaren leiders te zijn die een carrièreswitch hebben gemaakt en leiding geven aan een voor hen nieuw domein (een nieuwe rol, een onbekende branche). Ze brengen dan in hun rol het beste van twee werelden samen: het intuïtief snel snappen wat er aan de hand is en de ervaring om effectief te handelen in combinatie met het vermogen om naïeve vragen te stellen, snel te leren, nieuwe mogelijkheden te zien en netwerken te bouwen.

Goed matchen is de kunst

Vanuit organisatieperspectief is het de kunst om de juiste persoon of het juiste team, op het juiste moment, op de juiste plaats te zetten. In VUCA-omgevingen: snel veranderend, zonder een duidelijke of eenduidige oplossingsrichting en met teveel informatie om door één persoon te bevatten, maken onervaren medewerkers vaak het verschil. In situaties waar een gemaakte fout onherstelbaar is, is het inzetten van onervaren medewerkers onacceptabel risicovol. Denk aan een OK, een tandemsprong of het installeren van organisatie brede nieuwe software.

Gretige groentjes en rake routiniers: dé combinatie voor succes

Zonder goede aansturing en begeleiding kunnen groentjes gevaarlijk zijn voor hen zelf en anderen. Mét goede begeleiding maken ze juist het verschil voor de organisaties waar ze werken. Het beste van beiden komt naar boven als starters in het begin van een loopbaan begeleid worden door ervaren collega’s met een ‘groentjes-mentaliteit’.

Dit is het eerste deel van de blogserie "Leren verslaat weten in veranderende wereld". Op 8 februari 2017 verschijnt deel 2: "Zo herken je een rookie"

More than image

We prepared some high-quality photos, that you can use in your projects. When you have to show your application or website on iPhone, iPad or Macbook you can use these images.

Gretig groentje en rake routinier in de praktijk

Na ABN AMRO en ASML wordt ORMIT trainee Chieljan Pierik gematcht met Marel, productiebedrijf voor de vleesverwerkende industrie. De opdracht is uitdagend: zorg voor meer inzicht in de inzet van monteurs, zodat de aansluiting op de orderaanvragen drastisch verbetert en machines tijdig kunnen worden geplaatst. Los dit binnen 4 maanden op.

Chieljan werd geplaatst op de afdeling resource planning en kreeg te maken met 60 interne stakeholders die er in veel gevallen een andere manier van werken op na hielden. Manager Marc van Lith (50, Service Director Poultry) had vanaf het eerste moment vertrouwen in de kwaliteiten van Chieljan. 

Marc: Chieljan stelt de juiste vragen en pikt feilloos op hoe de hazen hier lopen. Hij kiest niet voor de dwingende maar voor de vragende modus, mensen voelen zich hierdoor serieus genomen. De wil om zich echt te verdiepen en samen naar oplossingen te zoeken, kenmerkt hem. Ik ben geen micromanager maar geef mensen liever de ruimte. Bij de bijeenkomsten ben ik zelf ook niet aanwezig geweest, ik merkte snel genoeg dat hij voldoende draagvlak had gecreëerd en dat stakeholders achter hem gingen staan. 

Chieljan: Ik ben verreweg het minst ervaren binnen de organisatie en zal het niet snel winnen op inhoudelijke kennis. Eigenlijk nog een snotneus in hun ogen en kom van buiten - dus een outsider. Stap voor stap heb ik het vertrouwen gewonnen door het onderwerp vanuit het proces op te pakken, te vertrouwen op mijn analytisch vermogen, verbanden te leggen en af en toe een rake opmerking te plaatsen. Zo dwing je respect af.  Na de eerste meeting merkte ik dat mensen zelf graag naar de volgende bespreking wilden komen.

Lees hier het volledige verhaal van Marc en Chieljan.  

Video Tutorials
Including videos has never been this easy.

Variety of designs

Use samples as-is or with new blocks from a UI Kit

meer blogs

To get started, you select the desired sample and base the entire website on it. It’s that simple!

over ormit

Each of these beautiful samples you can use as-is or with new blocks from a UI Kit to make your site.

User Guide

You’ll get a description of each component and learn how to connect and use them.

Responsive Layout

Of course we haven’t forgotten about the responsive layout. Create a website with full mobile support.

 

Onze laatste blogs ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!