An awesome website

Drag and drop your page in minutes. Add your own text & styling and you're basically done!

Een cultuur van verbonden zijn

Blog van Rob Gering, talent- en leiderschapsontwikkelaar ORMIT

High Resolution

We did a 2.5K size high resolution photo that will suit even for a very large web site.

Easy to Use

Blocks fixed to 12 Grid system. It allows you to find understanding between the designer and developer.

Many Components

To get started, you select the desired sample and base the entire website on it.

Over de auteur

Door: Rob Gering 
Datum: 18-01-2017
Talent- en leiderschapsontwikkelaarEen persoonlijke ervaring

Ik kom in een ziekenhuis bij de balie. De receptioniste noemt je naam, ze heeft een vrolijke stem en kijkt je aan. De arts die je ophaalt heeft alle tijd voor je en je voelt dat hij interesse heeft voor je ziekte, maar ook voor jou. Dit creëert een sfeer van realisme en optimisme. De verpleegkundige neemt jou en je partner mee naar een andere ruimte, doet de deur van de kamer op slot, kijkt je aan en zegt: “voor alle zekerheid, ik ben er alleen voor jullie”. 

Cultuur van beheersing, onverschilligheid en verbinding

De reden om er te zijn, is niet fijn, maar alle mensen van dit ziekenhuis maken contact met je, niet met je verzekeringsnummer. Bovendien zijn ze allemaal blijmoedig. Hoe doen ze dat in een omgeving die echt niet altijd positief nieuws brengt? 
Schrijver en leiderschapsspecialist Michael Lee Stallard (2015) geeft hier inzicht in. Hij onderscheidt drie culturen in organisaties: cultuur van beheersing, cultuur van onverschilligheid en cultuur van gezamenlijkheid/verbinding. 

Wat doen verschillende culturen met mensen die er werken?

In de cultuur van beheersing is macht, invloed en status van belang. Angst voor fouten maken en risico’s ontlopen is zichtbaar. Leidt dit altijd tot ellende? Nee, want ook bij succesvolle organisaties herken ik soms bij klanten deze cultuur. Niet altijd leuk, maar wel met goede resultaten.

In onverschillige culturen zijn mensen zo bezig met hun werk te doen dat er geen tijd is om in de relatie te investeren. Druk, druk ,druk … weet je wel. Sommigen voelen zich eenzaam in deze cultuur. Je bent een onderdeel van een machine. De overeenkomst tussen beide culturen lijkt de zeer sterke focus op de goede uitvoering van de taak. Maar onderzoek na onderzoek geeft telkens weer aan dat, om duurzaam zeer goede prestaties te leveren, iedere medewerker doelbewust aandacht dient te geven aan taak en relatie.

Een cultuur van verbinding creëert uitmuntendheid in de relatie. In deze cultuur geven mensen om elkaar (inclusief de klant) en geven om hun werk omdat het andere mensen helpt of beïnvloedt. Dat is wat ik in dit ziekenhuis heb ervaren. De cultuur van verbinding overstijgt verschillen in afkomst, opleiding, geslacht, leeftijd en geeft een gevoel van erbij horen, gezamenlijkheid en geeft energie.

Hoe ontstaat een cultuur van gezamenlijkheid/verbinding? 

Gedeelde identiteit, empathie en begrip lijken belangrijke ingrediënten voor die cultuur. Stallard geeft een denkwijzer die helpt in het creëren van verbinding, het zogenaamde 3V model.

Vision + Value + Voice = Connection 

Een gedeelde visie brengt mensen bij elkaar, zorgt voor een gedeelde identiteit en trots (wij van ORMIT). Value zorgt voor gedeelde empathie en staat voor het begrijpen van de behoeften van anderen, het waarderen van hun unieke positieve bijdragen en anderen helpen hun potentieel (talenten) te ontwikkelen. Als laatste voice zorgt dat kennis stroomt en leidt tot gezamenlijk begrip door het actief vragen naar ideeën van anderen, het open delen van ideeën en uit kunnen komen voor je mening en iedereen waarborgt dit.

Wie doet mee? 

Variety of designs

Use samples as-is or with new blocks from a UI Kit

meer blogs

To get started, you select the desired sample and base the entire website on it. It’s that simple!

over ormit

Each of these beautiful samples you can use as-is or with new blocks from a UI Kit to make your site.

User Guide

You’ll get a description of each component and learn how to connect and use them.

Responsive Layout

Of course we haven’t forgotten about the responsive layout. Create a website with full mobile support.